ROTHENBURG - gradić iz praznične bajke

17/01/2018

Toliko se radujem što, najzad, mogu da podelim sa vama magiju ovog bajkovitog grada. Decembarsko praznično ludilo u kombinaciji sa gomilom obaveza nisu dozvolili da pripremim putopis ranije, ali za lepe stvari i prazničenje nikada nije kasno. :)


Predstavljam vam Rothenburg- jedinstven srednjovekovni gradić prepun prazničnih čarolija. Gradić u kom sam se osećala kao da se nalazim u Diznijevom božićnom filmu. Gradić u kom je svaki izlog prepun prazničnih igračaka koje se kreću, u kome svi nose praznične džempere i Deda Mrazove kape. U kome je Krcko Oraščić veći od tebe, praznična muzika se čuje svuda a baloni od sapunice ne prestaju da lete kroz preslatke uličice. Gradić koji je inspirisao selo za Diznijev crtani film Pinokio iz 1940. i film Lepotica i zver iz 2017. Koji je poslužio za snimanje dva dela Hari Potera. Tvrđava sa predivnim pogledom i još lepšim kućicama. Pravi grad iz bajke! :)Rothenburg je pažljivo očuvani srednjovekovni grad-tvrđava okružen predivnom bavarskom prirodom. Zbog svoje lepote i istorijskog značaja, zaštićen je zakonom od velikih izmena. Tokom drugog svetskog rata, američkim trupama je naređeno od strane američkog ratnog sekretara McCloya da ne koriste artiljeriju tokom zauzimavanja ovog grada, kako bi ga sačuvali. Ono što je bilo potrebno je da nemačke trupe, uprkos Hitlerovom direktnom naređenju, pristanu na predaju, što su i učinili i tako sačuvali ovaj grad od bombardovanja. McCloy je kasnije postao počasni građanin Rothenburga. 
Nikada nisam videla ovoliko prodavnica igračaka na jednom mestu. Prepune božićnih čarolija, igračaka koje je same kreću i prave živahne male gradiće za sebe, ručno rezbarenim ukrasima i Deda Mrazevima, najlepšim koje sam ikada videla. Svaki izlog, svake prodavnice je pretvoren u prazničnu idilu. A sa vrha prodavnice igračaka u samom centru gradića, mali plišani meda pušta balone od sapunice, koje vetar raznosi po gradu. A dečica, i naravno ja sa njima, jurimo za njima. :D


Na božićnoj pijaci obavezno probajte kobasice i kuvano vino od jabuke. U restoranu preporučujem čorbu od sira u hlebu, koja je inspirisala moju prošlogodišnju rođendansku supu. I ne zaboravimo, čuvene snežne kugle (schneeballen) , lokalna poslastica koja dolazi u mnoštvu različitih ukusa, mmm... :)

Tokom praznika, možete videti ljude obučene u kostime koji se pojavljuju, uvek na drugom mestu u gradu, baš kada crkvena zvona zazvone. Oko njih se okupi gomila ljudi kojima oni besede stare priče i legende. :) 
Kako je naš plan puta bio obiman, u Rothenburgu smo se zadržali svega dan i po, stoga sam sigurna da smo dosta toga propustili. Zato jedva čekam da se vratimo, jednog magičnog decembra i ponovo uživamo u ovoj prazničnoj bajci. :)