ZAVEJANE KUĆICE / PRAZNIČNI DEKOR URADI SAM

17/12/2017

Ovog decembra sam opsednuta kućicama, što ste i sami mogli da primetite, naročito ako pratite Mustru na instagramu. Šta ću kad obožavam praznično ušuškavanje kod kuće, naš Winter Wonderland, tople napitke i kolače koje mirišu na praznike. Otud i kućice u svim oblicima, počevši od prazničnog kalendara u ovom obliku, preko kućice od medenjaka, kutija za poklone u obliku kućica, do ovih divnih zavejanih drvenih kućica koje smo napravili kao deo našeg prazničnog dekora. Ne znam da li sam više uživala sam u njihovom kraftovanju, ili sada dok ih posmatram kako daju snežnu čaroliju našem domu. Prave se mnogo lakše nego što vam se može učiniti na prvi pogled,


Svoju kućicu za ptice sam kupila u Emmezeti, a šper ploču i tesericu u najbližoj knjižari. Testerica je ona koju osnovci koriste za tehničko obrazovanje, tako da ju je prilično lako koristiti. Za sve svoje kraftove uvek biram akrilne boje, ali možete slododno koristiti i tempere.


1| Već znate da kućice za ptice imaju valjkasti štapić koji štrči, na koju ptičica može da sleti. Ovaj štapić nama neće biti potreban, pa ćemo ga zato skinuti. Sa svojih kućica sam uspela da ga skinem rukom, tako što sam malo jače povukla, ali kako imate i testericu pri ruci, slobodno je iskoristite ako bude bilo potrebno.

2| Kada sam ih kupila, kućice su bile u boji drveta izuzev krovova koji su bili rozikavo kajsijasti. Kombinaciju koju sam ja želela je bila barbi roze / svetlo siva, pa sam ih zato cele prefarbala.

3| Kada se primarne boje dobro osuše, na scenu stupa bela. Bela boja igra ulogu mraza. Zato sam je koristila samo po ivicama i nanosila oštrim potezima četkice. Plan je bio da preko toga dodam lažan sneg, onaj koji se kupuje u kesicama, koji zapravo vidite u podnožju kućica. Ipak, kućice su mi se toliko dopale ovako jednostavne da mi je bilo žao da trpam i sneg preko njih.


4| Na šper ploči sam nacrtala mali pravougonik i mali krug, podeljen na pola. Veličine sam odredila prema svojoj kućici, pa vi isto učinite prema svojoj. Isecite oblike i prefarbajte ih u boju koju ste odabrali za prozor i vrata. Ja sam izbrala belu kako bi istakla snežnu, zavejanu notu.

5| Sve što nam sada fali jeste praznični venčić za iznad vrata. Dugo sam razmišljala od čega da ga napravim, a odgovor se ispostavio kao jako jednostavan.



Sve ovo možete nabaviti u bolje opremljenoj knjižari ili pozamanteriji. Čupave žice su uglavnom plišane, ali sam uspela da naletim na ovu koja podseća na srmu, pa sam iskoristila nju. Iako sam sigurna da će i plišane super izgledati kao venčić.

6| Svoju čupavu žicu sam uvila dva puta oko valjkaste ambalaže laka za nokte čiji mi se prečnik super uklopio sa veličinom venčića koja mi je trebala. Taman mi je ostao po centimetar na ivicama da uvežem žičicu kako se ne bi odmotavala.

7| Ovlaž sam prošla četkicom umočenom u belu boju preko zelenila žice kako bi dobila zavejani izgled.

8| Tankom satenskom trakom vezujemo zvonce za venčić. Ja sam se poigrala pa sam vezala petostruki čvor pre završne mašnice, kako bi zvonce bilo u centru venčića. Jako sam se obradovala kada sam u knjižari naišla na ove okrugle zlatne zvončiće. Ako vi ipak ne uspete da ih nađete , slododno iskoristite zvonce pravog zvonastog oblika, sigurna sam da će biti preslatki.


9| Rupica koja mi je ostala na kućici posle skidanja valjkastog štapića iz prvog koraka, je super poslužila sa kačenje venčića. Deo žice koji je ostao da štrči sam provukla kroz tu rupicu, a zatim "razgranala" žicu sa unutrašnje strane ( koristeći prozorčić kao ulaz :) ) kako bi ostala dobro pričvršćena i venčić ne bi ispadao.

Sa kačenjem venčića, kućica je gotova! :)


Sada mi još samo ostaje da odlučim da li da ih držim na policama pored jelke ili u zavejanoj šumici koju sam napravila za njih. Radujem se jer, gde god da ih stavim, donesu pravu zimsku čaroliju pa mi taj kutak odmah postane omiljen.

Jasno je da sam se opet zaljubila. Ah, kućica. :)