VESELE GRICKALICE - Štapici & perece

20/09/2016

Kada napolju zatmurni i zahladni, obožavam ušuškavanje uz dobre filmove i poslastice koje mirišu iz rerne. Dodam tome dugine boje i tmuran dan postaje veselo uživanje. :)


Zapravo, radi se o slanim štapićima i perecama, ali su toliko ukusni da ih nazivam poslasticama. Evo recepta, da delimo uživanje. :)

Biće vam potrebno:
200gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 jaje
50gr putera
100gr feta sira
malo soli

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dobro promešajte.
Dodajte jaje pa promešajte.
Dodajte puter (na sobnoj temperaturi) pa promešajte.
Dodajte feta sir pa promešajte.
* Sada je vreme da uprljate ručice, mesite dok testo ne postane kompaktno.
Podelite testo u onoliko delova koliko boja želite.
Ovoga puta su vam potrebno jestive boje u prahu, one se rastvaraju u tečnosti pre korišćenja, jer se boja neće leo umešati ako je prvo ne rastvorite. Biće vam dovoljna kašika, dve mleka da rastvorite boju. Svaku boju, naravno, rastvarate u odvojenoj posudici.
Dodajte obojeno mleko (prvu boju) u jedan deo testa koji ste odvojili i mešajte dok se boja ne rasporedi ravnomerno. Obzirom da će testo postati lepljivo dok ovo radite, morate posuti finu količinu brašna na površinu na kojoj mesite. Cilj je da testo postane skroz kompaktno, biće masno i puterasto ali ne i lepljivo. :)
Ponovite ovo sa svakom bojom.
Na vama je kako ćete pomešati obojena testa. Moja preporuka da je da od svakog napravite duguljaste 'glistice' stavite ih jednu do druge i uvijete u spiralu. Onda razvučete oklagijom, tako se testa spoje, i onda sečete oblike koji su vam potrebni. Ne moraju biti štapići i perece, može biti baš bilo šta. Upozoravam - testo izgleda jako primamljivo pre pečenja, ali strpite se. :)Možete, naravno, da koristite recept za svoje omiljeno pecivo, važno je samo da vam padaju šarene mrvice. :)


Uživajte! :)