MINI TORTICE - RUŽIČASTA POSLASTICA

19/08/2016

Pomislićete da sam neka opasna domaćica ili možda vešti poslastičar, ali to apsolutno nije istina. Ipak, to me ne sprečava da svaki put iznenadim goste veoma ukusnim i zabavnim poslasticama. Ne verujem u to da moram da provedem sate u kuhinji, i pratim recepte do najsitnijih detalja kako bih dobila savršenu poslasticu. Volim da improvizujem, bojim stvari jestivim bojama, i serviram sve u tonu. :)


Ove mini tortice su nastale sasvim spontano. Kao i obično, zalepila sam se za policu sa ukrasima za kolače u supermarketu, i krenula da trpam u korpu sve što do sada još nisam kupila. A onda sam naišla na preslatko pakovanje marcipana, koji je tako mek i divan na dodir, da nisam mogla da mu odolim. U naletu uzuđenja, čim sam ušla u stan, zamesila sam testo za čokoladne mafine, sipala u običan pravougaoni plehčić i stavila da se peče. Hitno mi je bilo potrebno nešto što mogu da uvijem u macipan! :D

Kako biste uvijali tortice ili kolače u marcipan, vazno samo da vam testo kolača bude kompaktno i stabilno. Tako da predlažem hlebaste i keksaste kolače. To je bio jedan od razloga zašto sam izabrala testo za mafine, drugi razlog je taj što je super ukusno, jako brzo se umeša i sastojke uvek imate u kući.

Ovaj recept sam već pisala u decembarskom postu Praznične čarolije, ali kako ne biste lutali i tražili, postaviću ga i ovde.

ČOKOLADNI MAFINI

Sajstojci:

* 1,5 šolja brašna
* 0,3 šolje kakaa
* 1 kašičica praška za pecivo
* 0,5 kašičice soli
* 1 šolja šećera
* 0,5 šolje ulja
* 1 šolja mleka
* 1 kašičica ektrakta vanile
* 0,5 kašike sirćeta

Dok vam se rerna zagreva na 175C, prvo promešajte suve sastojke a zatim u njih dodajte tečne.Kad vam se sjedini masa, uživajući u čarobnom mirisu testa, sipajte u pleh za mafine ili modlice po želji i stavite da se peče kada budete sigurni da se rerna dovoljno zagrejala. Peče se oko 20-25 minuta, ali videćete da je gotovo kada probodete jedan čačkalicom a na njoj ništa ne ostane. Nemojte otvarati rernu prvih 15ak minuta da lepo narastu. Takodje pazite da se ne peku duže nego što je potrebno da se ne presuše jer umeju da budu jako sočni kada su taman dovoljno ispečeni.

Kako bih dobila oblik koji sam želela, testo nisam ispekla u modlama za mafine već u pravougaonom plehu, zatim sam vadila velikom tankom čašom male valjkiće. Važno je da čaša bude tanka kako bi lepše 'sekla' testo. Kasnije sam se setila da sam imala malene vatrostalne posudice baš ove veličine i oblika, tako da ako imate nešto slično, možete da birate šta vam više odgovara.


MARCIPAN

Marcipan je boje badema, jer je badem, pored šećera, glavni sastojak. Zato ne može da se boji u pastelne i nežne boje. Za tako nešto vam je potreban fondan jer je on beo i sastoji je uglavnom od šećera. Ipak, marcipan je mnogo ukusniji baš zbog badema, tako da sam pristala na kompromis. :) Možete ga kupiti u bolje snabdevenim supermarketima, naručiti kod vašeg poslastičara a možete i sami da ga napravite. Ja sam moj kupila u Rodi, dolazi u malenom pakovanju od 200gr ako se dobro sećam, i to mi je bilo dovoljno za četiri tortice.

Boji se tako što se naizmenično dodaje boja i mesi kao testo. Uvek dodajte po malo boje, i budite sigurni da ste dobro izmesili marcipan pre nego što dodate još, jer ćete tek kada ga dobro umesite znati koju ste boju zaista dobili. Kada dobijete boju koju ste želeli, vreme je za oklagijanje.

Razvijate ga oklagijom, isto kao testo, a umesto brašna, sto pospite šećerom u prahu jer će vam se u suprotnom zalepiti. Kada ga razvijete na nekoliko milimetara debljine, isecite nožem pravougaonike koji su malo širi od visine kolača i dovoljno dugi da se kolač obavije. Kada obavijete kolač, polako isecite višak marcipana, a po mestu na kome se spajaju krajevi nežno pređite prstima da se izjednači.
Ostavite taman dovoljno mesta na vrhu gde ćete dodati šlag, ili krem po izboru.


Preko šlaga možete da stavite šta god vi želite. Ja sam izabrala jestive bisere i ružice. Ali umesto toga možete da stavite vaše omiljeno voće, sladoled, prave cvetiće, granice nema, u tome je čar. :)

Eksperimentišite jer nikada ne znate koji će ukus sa kojim savršeno da se slaže. Kao u ovom slučaju mafin i marcipan, njam! :D


Ako niste spretni u kuhinji, uvek možete da pozovete svoj omiljenog pomoćnika - mamu, baku, sestru, drugaricu, ili, u mom slučaju, Milančeta. Napravite ceo parti, spremite šarene virgin koktele, pustite vašu omiljenu playlistu i mešajte, mesite, maštajte. :) Najzabavniji deo je to što vaše tortice uopšte ne moraju da liče na moje, sami birate svoje boje, ukrase, oblike, veličine, pa čak i testo! Pustite mašti na volju, jer kako ja volim da kažem, ovo nije recept, ovo je ideja. :)