STALAK ZA MINĐUŠE / uradi sam

27/02/2018

I ove godine sam želela da zaobiđem klasiku u vidu poklanjanja cveća za Dan žena. Vagala sam između homemade kozmetike, nakita i največitijeg problema - odlaganja nakita. Na kraju sam rešila da izbor prepustim vama a vi ste se jednoglasno odlučili za stalak za minđuše. Kako se sve moje minđuše dele na dve grupe - skroz malene i skroz ogromne, rešila sam da napravim stalak za male minđuše jer ove velike držim u posebnim kutijama. Prezadovoljna sam kako je ispalo i koliko je korisno. Obožavam svoj novi stalak i jedva čekam da ih ispoklanjam svojim dragim ženama. :)


Ove gline dolaze u svim bojama, mogu se kupiti u knjižarama, i suše se u običnoj rerni. Super stvar! :) A proces je tako jednostavan.

1| Kako se polimerna glina teško mesi, predlažem da je ostavite za početak 5 minuta u rerni zagrejanoj na minimum, kako bi se malo opustila.

2| Kada se glina opustila, dobro je umesite a zatim razvijte oklagijom. Vodite računa da površina ostane ravna, bez udubljenja i  ispupčenja. Ako primetite ispupčenja koja se lagano pomeraju pri dodiru to je zapravo vazduh koji se zarobio u glini, pa ga zato bocnite čačkalicom ili iglicom jer mu tu očigledno nije mesto. :)


3| Oblik koji sam ja izabrala za svoj stalak je presavijen krug. Pola kruga služi za odlaganje minđuša, pola za oslanjanje stalka.   Vi ste slobodni da izaberete svoj oblik, kvadrat, elipsa, romb... koji ćete iseći običnim nožem. Jedino je potrebno da vodite računa o ravnoteži prilikom savijanja, kako bi stalak kada se osuši bio stabilan. Moj predlog je ugao od 60ak stepeni pri savijanju. Kako glina neće ostati da stoji dok još nije osušena, da biste postigli ovaj ugao, morate biti kreativni i osloniti glinu na neki vatrostalni predmet koji će je pridržavati prilikom sušenja u rerni.4| Rupice za minđuše sam bušila običnom čačkalicom polomljenom na pola. Čačkalicu sam polomila kako bi mi rupice imale isti obim celom širinom gline. Ovo radimo pre nego što se glina osuši. Možete ih izbušiti odmah nakon isecanja oblika ili posle par minuta sušenja u rerni kada je glina još opuštenija.

5| Na pakovanju gline će pisati vreme i temperatura sušenja. Svoju sam sušila 30 minuta na 110 stepeni. Kada se osuši, izvadite ga iz rerne, sačekate da se ohladi i vaš stalak je gotov! :)


Tako lako, brzo i čarobno! Baš sam se obradovala ovim stalkom, a vi? :)