JEDNOSTAVNI TRIKOVI - URADI SAM KUĆNI DEKOR

13/05/2017

Već sam pominjala kako se naš dom neprestano menja. Svakih nekoliko meseci menjamo dekor u skladu sa godišnjim dobom. Menjamo raspored nameštaja, i zastupljenost određenih boja. Nedavno sam shvatila da stan uvek oblačim u boje u koje oblačim i sebe. U poslednje vreme te boje su sve nijanse roze, svetlo siva, više bele, manje crne, sa naravno, zlatnim acesoarom. :) Proleće je donelo novu inspiraciju za promene koje ne iziskuju mnogo truda a čine veliku promenu. Kada kažem u skladu sa godišnjim dobom, ne mislim na to kako ću sada da poređam svuda cvetiće i leptiriće. :) Već da istaknem sve na šta me inspiriše proleće - jednostavnost, svetlost, lakoću i
sklad. Isto kao što zimi volim da nas ušuškam i sve napunim prazničnim duhom.

Ovom prilikom delim sa vama tri jednostavne ideje za ulepšavanje doma. Prva iziskuje više strpljenja od ostalih, ali je sam postupak više nego lak. Radi se o resicama koje se kače na zid.


Vodite računa kada kupujete konac da bude gladak jer će tako vaše resice mnogo lepše izgledati. Od vas zavisi koliko boja ćete koristiti. Ja sam izabrala dve nijanse roze i belu. Moje 'šare' su nepravilne, ali vi se možete odlučiti i za simetriju. Što se tiče drvenog štapića on može biti i grančica breze ili nekog tamnijeg drveta.

Postupak 'pletenja' je sledeći:

1| Isecite konac na niti približno jednake dužine. Dužina isečenih niti treba da bude dupla dužini koju planirate za vaše rese. Sečenje dolazi kasnije.

2| Presavijte konac na pola, pa postavite na sto. Na konac, odmah ispod presavijenog dela, postavite drveni štapić tako da štapić i konac prave 'omču'. Zatim drugi kraj konca privucite kroz 'omču' koju ste napravili. Zategnite.

3| Ponovite isti postupak za sve resice. Ali ostavite koji centimetar štapića slobodan, sa svake strane.

4| Kada završite sa 'pletenjem' resice će biti izgužvane. Ja sam se nadala da će se one same ispraviti kada ih nakvasim ostavim da vise, ali to se nije desilo jer su malene i lagane. Zato sam ih najzad ispeglala na tvrdoj površini, naizmenično ih češljajući retkim češljem.

5| Kada su opeglane, vreme je za šišanje. Moj savet je da ih postavite na ivicu stola, tako da deo koji želite da odsečete visi sa ivice stola. Onda preko resa koje su na stolu, stavite neku tešku knjigu ili debelu dasku za sečenje, bilo šta što im neće dozvoliti da se pomeraju dok ih šišate. Predlažem da rukom napravite pritisak preko te knjige ili daske za svaki slučaj. Možete ih seći ravno, koso, u obliku slova V ili A, simetrično ili asimetrično, kružno, kako god vam padne na pamet. :)

6| Na zid ih možete okačiti tako što vežete kratak kanap za oba kraja štapića pa okačite o kanap. Ali ja sam na kraju rešila da ih okačim bez kanapa, samo sam našla balans kako bi stajale ravno.


Tako su se divno uklopile uz stvari sa police.


Obožavam da eksperimentišem sa dekorom u hodniku. Već dugo planiram neku jednostavnu a blesavu tapetu. Na kraju sam se spontano odlučila za mnogo jednostavniju, i po meni lepšu, varijantu.


1| Nasecite izolir traku na približno jednake delove, oko 5-6cm. Nije važno da budu savršeno iste dužine jer se to na zidu neće primetiti.

2| Zalepite prvi krstić tamo odakle želite da vam krene prvi red, pa odredite razmak koji vam se dopada. Razmak između krstića u redu za koji smo se mi odlučili je 60ak cm. A razmak između redova je oko 40cm.

3| Položaj krstića drugog reda je takav da se svaki nalazi na sredini razmaka između gornja dva. S vremena na vreme se udaljite od zida kako biste bili sigurni da su vam redovi ravni.


To vam je sva mustra. :)


Što se gajbica tiče, tu već uputstvo nije ni potrebno jer slika sve govori. :) Ništa lakše od ovih polica, samo ih poređate jednu na drugu. Ja ih namerno iskrivim malo. Igrom slučaja su moje već bile roze kada sam ih kupila, u suprotnom bih ih, naravno, ofarbala. :)

Možete i da ih ušrafite na zid, ili možda dodate nožice od nekog starog stočića ili stolice. To je sledeće što moram da probam. :)


Nadam se da su vam ideje bile zabavne i od pomoći. Ja sam baš uživala u ovim laganim uradi sam projektima, a sada još više uživam u svom domu. :)