HOMEMADE BALZAM ZA USNE - KREMASTI KOKOS

26/11/2016

Ove jeseni smo imali mnoštvo predivnih dana, ali nam polako kreće sve hladnije vreme, pa smo već počeli da spremamo svoje šalove i čizmice. U ovo doba godine, našoj koži i našim usnama, suv vazduh i vetar definitivno nisu prijatelji. Ko me lično poznaje, zna da se ne odvajam od svog labela, i da ga noću držim ispod jastuka. :) Zato sam poželela da napravim sama svoj balzam za usne. Bilo je više nego lako, a ispali su super mirisni i premedeni.Prvo sam malo procunjala netom da nađem ambalažice koje mi odgovaraju. Ovih dana na internetu možete naći sve što vam padne na pamet, plus vam stigne na kućnu adresu. :) U zavisnosti od toga odakle poručite, možete čekati par dana ili par nedelja. Ako ste previše nestrpljivi, uvek možete da iskoristite ambalažu svog već istrošenog balzama. Ambalaža uopšte ne mora da bude ovakva, nalik karminu. Možete iskoristiti bilo kakve malene plastične ili limene kutijice i balzam mažete kao grožđanu mast. :)


Recept je jako jednostavan. Pošto sam pravila dovoljno balzama da napunim 20 ambalažica, napisaću vam recept u merama u kojima sam ja koristila sastojke, pa ga vi možete prilagoditi svojim potrebama. Sastojci su:
kokosovo ulje (150g)
esencijalno ulje po izboru (nekoliko kapi)
želatin (5g )
jestiva boja u prahu (ako želite da obojite svoj balzam i porumenite usne)

Kokosovo ulje se vrlo lako topi, tako da ga možete staviti na laganu vatru dok ne pređe u tečno stanje, ili na par minuta u mikrotalasnu. Kada postane tečno, dodajte esencijalno ulje i želatin. Mešajte dok se želatin ne otopi pa onda dodajte boju u prahu i ponovo izmešajte (ako je, naravno, budete koristili). Bitno je da boja nije tečna kako ne bi upropastila kremastu teksturu. Sipajte u ambalažice i kad se malo prohladi stavite u frižider. Kada se dovoljno ohladi, vaš balzam je spreman. Možete ga ostaviti takvog kakav je, da gornja površina ostane ravna, a možete i nožićem da isečete vrhove pod oštrim uglom, poput karminčića. To je cela mustra! :)

Čitala sam da je pčelinji vosak super za pravljenje balzama za usne, pa ako volite gušću kremastu teksturu, možete iskoristiti ovaj vosak umesto želatina. Ja ga nisam koristila jer sam želela da mi se boje balzama slažu uz ambalažice, a pčelinji vosak bi im dao malo tamniju boju.Ako volite kokos, obožavaćete ove balzame. Mirišu fantastično, pravo je uživanje mazati ih. Njam! :D


Jedva čekam da podelim ove homemade balzamčiće svojim dragim ljudima za praznike. Mirisaćemo zajedno na kokos dok nam usne blistaju kao na reklami! :)