PREDUSKRŠNJA UŽIVANJA

18/04/2017


Obožavam ovo doba godine, kada svako od nas postaje umetnik koji na svoj način oslikava ludo 'platno' kao što je jaje. :)

Ovaj post je, zapravo, nastavak posta o pastelnim jajima, jer se moje ovogodišnje iskustvo farbanja jaja malo razlikuje od prethodnog. Napomenuću još jednom, odmah na početku, za pastelne boje nam trebaju bela jaja. Koliko sam se radovala ovogodišnjem farbanju jaja, toliko su me ista namučila, moram da vam priznam. Prošle godine sam toliko lako dobila boje koje sam želela, iz prvog i skroz spontanog pokušaja. Ove godine, sve boje su počele totalno drugačije da se ponašaju, pa sam tako koristeći iste boje kao i prošli put, ovog puta umesto bebi roze i nebo plave, dobila narandžastu i teget. To su one boje koje se razmute u mlakoj vodi. Shvatim da moram da pređem na boje iz kesice ali imam samo roze i žutu. Ubacim ja lepo sve te boje kojima nisam zadovoljna u roze kupuću farbu ( iz očaja :) ), kad ono, sva plava i zelena jaja postadoše lila, ova ostala barbi roze, a bela baš savršene nijanse bebi roze. Izgleda da jaka temperatura spere većinu ove 'mlake' farbe i tako ja, dragi moji, uspem da spasim SVA jaja. Koliko sam se samo radovala. Roze, šta da vam kažem. :)


Nekoliko jajeta ostavim da budu bela, nekoliko ubacim na kratko u žutu kipuću boju iz kesice, kao sada već proverenu varijantu. Uz njih dodam neofarbana bakina domaća plava jaja. Ta domaća plava jaja su zapravo rezedo, baš sam se iznenadila koliko ljudi nikada nije čulo za njih. :) Mislim da ova boja zavisi od vrste koke koja ih daje.

Na pijacama, ove godine, sve vrvi od lepljivih cirkončića i perlica. Ja sam iste ranije nabavljala online jer vam volela da ih lepim na čelo umesto nakita. :) Ovi cirkončići mogu da budu super ukras ako se koriste umereno, setite se one krilatice - manje je više. Po jedno srculence na svako jaje i dođe mi da ih pojedem ovako cele sa ljuskom, bojom i cirkonima. :) 



Obožavam da ukrašavam kutijice za jaja, jer stvarno ne ide da poklonim lepa uskršnja jaja u običnom kartonu sa komercijalnom etiketom. Zato predlažem dve varijante - dekupaž i farbanje akrilnim bojama.

Dekupaž je zapravo fensi naziv za lepnjenje salveta na sve živo. :) U prethodnom postu o pastelnim jajima ste mogli da vidite ove kutije. Njih sam pravila i prošle i ove godine. Uvek biram cvetne i prolećne motive salveta za ovu priliku.

Ove godine sam, takođe, rešila da ofarbam ove premedene kartončiće za četiri jajeta koje sam dobila na poklon. Izabrala dve nijanse roze boje ( kakvo iznenađenje :) ). Ako vam je komplikovano da se domognete akrila, sigurna sam da će vam i tempere super poslužiti.

I ne zaboravimo tanke markere koji čine čuda u pretvaranju običnih jaja u mini remek-dela. Ja sam izabrala jednostavnost kao motiv. Krstić, prugica, tufnica, neki natpis ili jednostavan crtež i tako u krug. I važan savet ako budete crtali - budite pažljivi sa prstima, kako vam se marker sa jajeta ne bi razmazao, jer ume da zadaje muke. Ah, te slatke muke. :)


Želim vam predivan i šaren praznik. :)