PENUŠAVA KUPKA - DA JE SMAŽEŠ

26/04/2017

Ovo hladno vreme za nama je baš inspirisalo na odmaranje, a moje najomiljeniji vid opuštanja je penušava kupka. Uz kupku obavezno pripremim šareni napitak i neku zen playlistu. Nežno osvetljenje se podrazumeva. :) Prednost nagomilavanja zabavnih sitnica ( hoardovanja :D ) je u tome što usled napada inspiracije, očas posla mogu da napravim 'kupku' koju mogu da smažem dok se brčkam među balončićima.

Pre nego što pređemo na recept, krenućemo od pratećeg dekora.

Ovaj dezert su, zapravo, inspirisale ove mini gumene patkice na koje sam naišla u Jumbo supermarketu. Za sada u Srbiji postoje samo dva ova marketa i oba su u Beogradu. Ako saznam da se mogu naći još negde - javljam! :)

Elem, koristimo providne čaše zato što je naš dezert plavi žele od limuna i mente, predstavlja vodu i brčkanje pa je super da se ovaj deo lepo vidi. Vijugave slamčice su, u ovom slučaju, tu samo zbog dekora, pošto jelte, žele ne možemo da pijemo. :) Ove slamčice me neodoljivo podsećaju na pomahnitali tuš usled jakog mlaza vode, pa nisam odolela da ih ne umetnem u žele uprkos svim zakonima logike. :) Uostalom, nešto ovako šareno i veselo nikada nije na odmet!


Priprema ove poslastice je više nego laka. Počnimo od sastojaka:

* 2 limuna
* 2 kašike šećera
* 4 kašike sirupa od mente ili šaka sveže mente / nane
* kesica želatina (10g)
* šlag
* plava prehrambena boja ( ako umesto sirupa koristite svežu nanu )

Priprema:

1| Pripremite limunadu sa količinom vode označenom na kesici želatina ( oko 4-5dl vode ).
2| Dodajte šećer i sirup od mente. Ovaj sirup je plav i trebalo bi da lepo oboji limunadu. Ukoliko je ne oboji dovoljno, ili koristite svežu nanu, dodajte par kapi plave prehrambene boje. Ako koristite svežu nanu, ostavite je da odstoji neko vreme u limunadi kako bi upila aromu mente. Neka ostane slobodno i tokom zagrevanja ( korak 3, u toku dodavanja želatina ) pa je odmah nakon toga izvadite.
3| Želatin dodajte po uputstvu sa kesice, jer svaki ima za nijansku različitu proceduru.
4| Sipajte u čaše koje ste odabrali i stavite ih u frižider na nekoliko sati, dok masa ne postane želatinasta.
5| Kada je limunada postala žele, sada je poslastica spremna za šlag. Ja sam se odlučila sa male 'kuglice' šlaga po ivicama kako bi patkica nesmetano 'plutala po vodi'. Ali vi možete i sve prekriti šlagom jer će se zbog providnih čaša žele ( 'voda' ) super videti a patkica će u tom slučaju plutati po 'peni'. :)


Ima li blesavijeg načina da sebi upotpunite uživanje u penušavoj kupci? :)