LETOVANJE NA SARDINIJI - II DEO

28/06/2018

U prvom delu ovog putopisa, prošle godine, pisala sam više o jugu ovog predivnog ostrva. Kasnije, u septembru, odlučili smo da se vratimo i obiđemo bolje severni deo Sardinije. On je zaista drugačije iskustvo. Sever je dosta popularniji i bogatiji. Kako smo već obišli prelepe plaže na severnom delu, godinu ranije, mislili smo da smo uspeli da doživimo sever. Ali nismo, propustili smo nestvarnu obalu Costa Smeralda, koja je pravo uživanje.

Sardinija je prilično velika, zato je važno da, ukoliko ne dolazite kolima, iznajmite rent-a-car. Nema smisla kupati se na jednoj plaži pored toliko divnih i različitih plaža. Pronašli smo presladak b&b smešten van naselja, pola sata od gradića San Teodoro, na ranču konja. Doručak se služio u predivnoj bašti punoj leptira. Jako smo se radovali doručku.

Prvi na spisku bio nam je Brandinki zaliv. Oduševio nas je svojom nestvarnom svetlom vodom i, sada već poznatim, sardinijskim šarenilom.
Obožavam energiju sardinijskih plaža, živahne su a mirne, pune boja i skulptura od peska, bez galame nekog plažnog bara. Ali zato, ako poželite sendvič ili kafu, plažni bar je uvek tu negde. Na suprotnom kraju plaže, naišli smo na presladak bar na travi sa sjajnom ponudom. Popili smo kafu, ručali i jeli gelato, a onda se vratili u našu oazicu dečje graje, tenisa i odbojke u vodi. Na ovim plažama često možete naići na ceo pazar tropskog aksesoara.

U povratku sa plaže uvek svratimo u San Teodoro na večeru. Gradić je mali, ali živ i pun turista. Iz nekog razloga imam samo jednu fotografiju neke random picerije. :)


Pokraj San Teodora nalazi se predivna plaža La Cinta, koju smo obišli i prošle godine, ali nas vreme nije poslužilo. Ove godine smo svratili na nju pravo sa trajekta, da odmorimo uz izlazak sunca. Ponovo smo, na istoj plaži, naišli na tragove flamingosa na utabanom pesku. :)


Ispostavilo se da na Sardiniji postoje dve plaže sa nazivom Rena Bianca (beli pesak) i obe su predivne.  Jednu smo posetili prošle godine, plažu simpatičnog gradića Santa Teresa Galura, koja gleda na Korziku. Drugu smo otkrili sada, nalazi se bliže Olbiji. Zaljubila sam se u ovu plažu pa smo dva dana proveli na njoj, iako je vreme tih dana bilo većinom oblačno i vetrovito. 

Ova plaža ima dva plažna bara pa se i na njoj možete osvežiti. O vodi neću ni da govorim jer slike govore hiljadu reči. Od parkinga do ove plaže ima malo pešačenja, ali smo na tom putu uspeli da vidimo divlju svinju sa malim prasićima. :) Trčkarali su iza mame, jedan za drugim, prelazili su put kojim smo išli. Bili su smešni i preslatki.


U blizini ove plaže nalazi se slična ali dosta veća plaža Lisca Ruja, sa više kafića i zabavom za decu.


Kako je ovaj deo Sardinije prepun resorta i privatnih vila, teško smo nalazili nova mesta za večeru. Ali kako nam je bilo zabavno da se vozimo nepoznatim putevima i istražujemo, naišli smo na razne lepe i nesvakidašnje prizore.Capricoli su dve plaže spojene simpatičnim stenama punim rastinja. Preko stena vodi putić kroz zelenilo kojim se dolazi od plaže do plaže.


Plićaci kraj stena su predivni. Bilo je jako zabavno roniti na ovoj plaži.
Ova plaža se nalazi u blizini prethodne ali se do nje silazi stazom kroz rastinje. Sa staze se pruža sjajan pogled na plažu sa visine i prizor je zaista očaravajuć.


Oblaci i sunce su se neprestano smenjivali tog dana, a u trenucima kada se sunce probije, voda dobije nestvarno plavu boju.Ova plaža je, kao i prethodna, "uštinuta" stenom, iza koje je plaža skroz drugačija, voda je plića i krasi je niski kompleks stena. Tu se nalazi i putić kroz zelenilo do plažnog bara gde možete nešto da gricnete. :)
Najpoznatiji gradić obale Costa Smeralda je luka Porto Cervo. Sve fasade ovog gradića su u skladu i u sličnim tonovima.
Centar grada je mondenski, pun skupih restorana i radnji velikih brendova. Prepun je zelenila i cveća. Ima dva nivoa i predivan pogled na malu gradsku plažicu i luku punu jedrenjaka.
Ako zađete van centra naići ćete na slatke privatne spojene kućice. Na periferiji grada, nalazi se neobična i interesantna crkva Stella Maris. Odavde se takođe pruža predivan pogled na luku i naselje.

Na večeru smo svratili u Porto Rotondo. Kako je tokom večere padala kiša, za "dezert" nas je čekala predivna duga. :)Kao trešnju na šlagu na torti, ostavili smo Cala Mariolu, plažu do koje se stiže isključivo brodom ili čamcem. Dugo smo želeli da je posetimo, ali je uvek bila daleko od mesta gde smo smešteni. Sada smo bolje planirali, ustali rano i odvezli se do zaliva Orosei, tačnije gradića Cala Gonone. Tamo smo iznajmili motorni čamac i zaputili se prema najlepšim plažama ovog ostrva - Cala Luna, Cala Mariolu, Cala Goloritze i ostalim manjim plažicama koje se nalaze između njih.Kako se ni do jedne od ovih plaža ne sme prići čamcem bliže od 50m (mora se doplivati do njih), odlučili smo da dan provedemo na plaži Mariolu i ne gubimo dragoceno vreme za kupanje u selidbi sa plaže na plažu.
Ova plaže je sve što sam zamišljala! Voda je toliko svetla i plava da deluje nestvarno. Dok plivam vidim jasno ribice koje plivaju oko mene. Veliko kamenje i stene krase plažu sa svih strana. Plaža je dugačka i ima dve obale koje ne gledaju jedna na drugu.
Jedina mana ovih plaža je što se povremeno iskrcavaju brodovi puni turista pa se napravi gužva, ali oni posle nekog vremena nastave svoj obilazak zaliva pa ista gužva nestane. U jednom trenutku pojavila se i sirena. :)


Savršen kraj našeg septembarskog letovanja na ovom čarobnom ostrvu. Uprkos dugim vožnjama i pešačenjima do plaža, uvek bih se vratila i ponovo obilazila tirkizne obale Sardinije. Možda vam plaže na slikama izgledaju slično, ali svaka je sasvim drugačija i ima svoju jedinstvenu energiju. Vrede svakog pređenog kilometra.