DVA I PO KVADRATA RAJA

06/05/2018

Dobrodošli u naš mali raj! ^‿^

Radujem se da vam pokažem kako smo sa malo boje, ljubavi i truda napravili pravi kutak za uživanje na našoj malenoj terasi.


Biljke su, naravno, neizostavan deo naše male oaze. Volim kada mogu da uberem svoje začinsko bilje sa terase kada pripremam neko jelo, i kada imamo svežu nanu za limunadu. :) Zato je Milan osmislio sanduk u dva nivoa iznad koga je sada i naša mala viseća bašta.

Stanovnici naše bašte su šumske jagode, ruzmarin, peršun, bosiljak, timijan, majoran, origano, matičnjak, majčina dušica, satureja i moje omiljeno cveće ljutić ranunculus. Volela bih da zasadimo još rukolu, mirođiju i vlašac. Tu su, naravno, i Barbie muškatle (kako volim da ih zovem) koje krase ogradu terase celom njenom dužinom. Njih i sve ostale biljke smo pronašli na Kalenić pijaci.


Podove od tucanika i betonski ivičnjak smo rešili da prefarbamo sivom bojom za beton. Metalnoj ogradici smo dali novi sloj bele boje (za metal). Zidove smo takođe osvežili krečenjem.

Pošto nam je terasa jako uska, odlučili smo se za Ikein stočić koji se spušta i podiže, kako bismo lakše prolazili kada zalivamo cveće. Šolje, tacnica i činijica za šećer su takođe iz Ikee.

Stolice obožavam, kupili smo ih prošle godine, ali su tek sada izašle na sunce. :) Stolice, jastučiće za stolice i stazicu smo pronašli u Emmezeti.

Što se sanduka tiče, u pitanju su obrađene daske, bela farba, točkići (kako bi se lakše pomerao) i najlonski džak za oblaganje unutrašnjosti sanduka. Sve smo pronašli u prodavnici Uradi Sam. Viseću baštu čine, pored daskica, gajbice iz Jumba i pleteni džak koji smo seckali i stavljali u gajbice pre sađenja biljaka. Gajbice koje imaju proreze su zakačene plastičnim vezicama a za ove kompaktne smo pored vezica iskoristili i samorezce sa kukicama. Paravan viseće bašte je velika tufnasta mušema koju sam već imala, jer ja, kao što možda već znate, volim da hordujem. :) Mušema, ne samo da se super uklopila veličinom i bojom, već je super što je materijal otporan na kišu.


Obožavam naše drvo ispred zgrade koje je toliko visoko da možemo na petom spratu da sedimo 'u krošnji' drveta i gledamo ptičice kako se udvaraju jedna drugoj. Ništa lepše od doručka na terasi uz svo to zelenilo i ljubavni cvrkut. :)


Kako nisam želela da se gledamo sa drugim terasama, a na pijaci sam naišla na predivne dihondre, okačili smo ih o kukice koje su ranije držale žice za veš. One su mi omiljeni deo našeg vrta. :)


Prvi put u našoj bašti imamo satureju, začinsku biljku koju nam je preporučio čika na pijaci, i mnogo je slatka. Ako imate neki recept sa ovim začinom, javljajte! :)

U drugom delu balkona uživa šimšir u svojoj fensi saksijici iz Emmezete. Pored njega nana super napreduje u svojoj kofici iz Jumba. 


Za otvaranje sezone balkona, počastili smo se Earl Gray i lavanda tortom i slatkom mlečnom kafom, kakvom se čašćavamo u specijalnim prilikama. :D Za specijalne prilike takođe čuvam ove preslatke šećerne kristale koje sam dobila u paketu sa prazničnim čajem. Kako je ovo sve što mi je ostalo od njih, već budno tragam za receptom ili prodavnicom koja ih prodaje kod nas. I naravno, javljam! :)


Jagode i ruzmarin su prezimile na terasi u sanduku i super su! Inače, jagode smo doneli sa Durmitora, iz jedne predivne šume pune stena i mahovine. Izvukli smo ih sa korenom iz zemlje, doneli u vlažnoj kesici i presadili. Same su se razmnožile i sada već imaju male zelene plodove, čekamo da porumene da se sladimo. :)


Kako radimo od kuće, a volimo da putujemo i često nismo tu, Milan je napravio sistem za navodnjavanje sa tajmerom koji svakog dana u isto doba pusti određenu količinu vode. Pored tajmera, koristio je pumpu za akvarijum i veliku plastičnu kadicu (za vodu). Super se pokazalo do sada. :)


Nadam se da ste uživali u upoznavanju naše male oaze i da ste dobili po koju interesantnu ideju. :)

Puno pozdrava sa balkona!  ( ne ulazim u stan do septembra) :D