PRAZNIČNI POM POM VENAC / URADI SAM

10/12/2017

Oduvek sam želela da napravim svoj praznični venac. Dugo nisam uspevala da se odlučim od čega želim da bude, ali sam ove godine, srećom, dobila ideju na vreme. Pre par meseci - dovoljno vremena da poručim spravice za pravljenje pom-pomova, da čekam i čekam, da prestanem da se nadam da će uopšte stići, da rešimo i napravimo svoje 'uradi sam' pom pom spravice, i da nam ujutru poštar dođe sa paketom, u kome su, naravno, baš one. :) Zato ne brinite, ako nemate svoje pom pom spravice, ostaviću vam link do veoma lakog tutorijala.

Za vaš lični pom pom praznični venac, 

Ako niste, kao ja, AliExpress kupoholičar, onda će vam, najverovatnije, biti potreban ovaj link kako biste napravili svoje 'spravice' za pravljenje pom pomova i videli kako se koriste. Ako već imate spravice, ovaj video će vam pomoći da naučite kako da ih koristite.

Evo nekoliko saveta koje mogu da podelim posle svog iskustva:

1| Za početak, možete da skicirate plan svog prazničnog venca, kako biste mogli da odlučite koliko pom-pomova vam je potrebno, u kojim bojama i veličinama.

2| Ako želite da vam pom-pomovi budu skroz pufnasti i lepo okrugli, predlažem da koristite deblji konac.

3| Ako želite da napravite pom pom u više boja, a da ujedno uštedite vreme i ravnomerno rasporedite 'šare', predlažem da spojite niti svih boja koje želite i motate ih kao da je jedna nit.


4| Kićanke se takođe veoma lako prave, možete da pogledate ovde. Ja sam na ove zelene slučajno naišla u pozamanteriji pa sam iskoristila već gotove.

Kako bismo od pom-pomova napravili venac, treba nam nekakav obruč na koji možemo da ih vezujemo. Ako je obruč previše tanak ili obao, pom-pomovi mogu lako da klize i da se okreću. Ako nije dovoljno krut, neće držati oblik kada ga okačite o zid. Evo obruča koji je nama uspeo, ako se odlučite za njega,


Nemojte brinuti, nije stolarska oprema u pitanju, ova testerica se kupuje u knjižarama, za zadatke iz tehničkog obrazovanja. :) Lesonit ploču smo nabavili u prodavnici Uradi sam, ali možda u vašoj knjižari naiđete na dovoljno veliku šper ploču. Sam postupak je jednostavan:

1| Nacrtajte krug na drvenoj ploči koji odgovara dimenzijama kruga kada poređate sve pom-pomove u venac. Zatim nacrtajte krug par centimetara veći oko njega i par centimetara manji unutar njega.

2| Testericom isecite ploču po ivicama spoljne i unutrašnje kružnice.

3| Vodeći se brojem i pozicijom pom-pomova, izbušite bušilicom po dve rupe za svaki pom pom u donjem redu venca. Svaki sledeći red se može vezivati oko obruča jer će već imati potporu. Nemojte zaboraviti da izbušite i rupu o koju ćete okačiti vaš venac.

4| Kroz rupe provlačimo niti konca koje su ostale dugačke posle pravljenja pom-poma, i vezujemo ih nakon provlačenja. Kako bi pom pom stajao uspravno, budite sigurni da ste ih lepo zategli.

5| Kićanke je vrlo lako okaćiti kroz petlje veznih pom-pomova na pozadini obruča.

To je cela mustra! Pustite mašti na volju i napravite svoju ličnu pufnastu prazničnu čaroliju. :)


Zaljubila sam se u naš kutak pored jelke, u pufnasti venčić koji smo sami pleli, u roze jelena, u zavejane grane i lampione, u snežne kućice koje smo zajedno napravili, Milan i ja. ♡

Tutorijal za kućice uskoro stiže na blog, već u narednih nekoliko dana. Baš jedva čekam! :)