PRAZNIČNE ČAROLIJE - TAJ PREDIVNI DECEMBAR

11/12/2016

Stiglo je moje omiljeno doba godine! Kao i svakog decembra, naš dom se preselio na Severni pol, a mi se polako spremamo za naše, sada već tradicionlano, zimsko putovanje. Krajem svake godine napravimo jedan prazničan roadtrip po Alpima i slatkim austrijskim gradićima prepunim božićnog duha. Obožavam njihove božićne pijace, kuvano vino od jabuke, i praznične grickalice na štapićima. :) Po povratku me čeka spremanje veselih iznenađenja za moje najdraže, sa kojima razmenjujem praznične poklone na svoj rođendan u našem Winter Wonderlandu, kako volimo da zovemo naš dom tokom zimskih praznika. :) Volela bih da decembar traje bar pedesetak dana. :)

Ovaj post je posvećen idejama za prazničnu dekoraciju koju možete da napravite sami uz jako malo truda. I naravno, prazničnim napicima i grickalicama, koje je isto tako brzo i lako napraviti, a daju posebnu notu vašem prazničnom uživanju. :)


U prošlogodišnjem postu možete naći nekoliko različitih vrsta zastavica za download. Ove godine sam se odlučila za gingerbread man zastavice, odnosno medenjake, videli ste ih na slici iznad. :) Moje zastavice su roze, ali sam za vas napravila i crvene. Klik na boju koju želite vas vodi na link sa koga možete preuzeti zastavice - ROZE , CRVENA.


RUMENI BELI MEDA


Razmišljala sam o pravljenju glave irvasa ili zeke, ali pošto sam njih već pravila predhodnih godina, trebao mi je novi izazov. Zato sam se odlučila za belog medu. Ovog puta sam umesto presavijanja papira i pravljenja skalamerija od kartona, koristila:

* jedno pakovanje gline za decu 
* papir za pečenje 
* oklagiju
* šoljicu za kafu
* nož 
* beli mat sprej
* akrilne boje (crna i roze)
* maleni šrafciger (ali može i neka slična alatka)Postupak je vrlo jednostavan, samo je zbog sušenja gline i boja potrebno vremena, ali tokom tog vremena uzbuđenje naprestano raste, tako da se isplati. :) Ovo su bili moji koraci, a vi slobodno unesite svoj tvist:

Izrežite dva papira za pečenje dužine 40ak cm, postavite glinu na jedan od njih a drugim je prekrijte
Razvijte oglagijom na 1 cm debljine
Izaberite šoljicu čije dno vas najviše podseća na medveću njuškicu, ali vodite računa da nije previše visoka, pa je postavite ispod gline, centrirajući njenu sredinu, a dršku okrenite na gore
Nežno pritisnite glinu preko šoljice kako biste napravili izbočinu u njoj
Izvadite šoljicu pa nežno poravnajte rukama sve sem te izbočine
Nožem isecite oblik medine glave u odnosu na položaj njuškice, i ne brinite, greške nema, u nesavršenstvu je čar :)
Nakvasite prst i njime nežno zaoblite ivice (svuda gde ste prošli nožem)
Provertite na kesici da li se vaša glina suši na vazduhu ili toploti pa je shodno tome osušite (moju sam sušila na ventilatoru u rerni bez uključivanja grejača, nekoliko sati )
Kada vam deluje dovoljno čvrsto i suvo možete krenuti sa farbanjem, preporučujem dva sloja belog mat spreja za početak
Nakon što se bela boja osuši, nanesite četkicom crne okice i njuškicu u kompletu sa osmejkom, i naravno rumene obraščiće bebi roze nijansom (ne brinite, za ovo vam nije potreban nikakav crtački talenat)
Kada sve boje budu suve, okrenite glavu tako da ispred vas bude neofarbana strana, pa na sredini, u predelu čela, okrećući šrafciger, izbušite rupu koja će služiti za kačenje glave na zid. Vodite računa da ne stignete do kraja gline i ne izbušite medinu slatku glavicu. :) Iako glina deluje suvo, verovatno nije, jer se ona ipak jako dugo suši tako da ćete rupicu napraviti lako, ali kako biste izbegli pucanje, predlažem da šrafciger okrećete oko njegove ose dok to radite. :)
To je cela mustra! :) Medu možete staviti na zid sa i bez rama, ili napravite neki neobičan oblik od kartona poput onih koje prave od drveta na koje kače lovačke trofeje, pustite mašti na volju. :)


SNEŽNE KUGLE


Već nekoliko godina želim da napravim svoje snežne kugle, ali nikada nisam jer sam bila previše izbirljiva što se tiče jelkica. Ove godine sam se napokon domogla svojih omiljenih pa sam se odmah bacila na posao. Na prstima ruke možete nabrojati sve što vam je potrebno za ovu prazničnu čaroliju:

* jelkica po izboru
* figurica životinje koja vas podseća na zimsku idilu (kupuju se u prodavnicama igračaka, pa čak i u knjižarama)
* tegla ili stakleno zvono za kolače (proverite da li vam je veličina odgovarajuća)
* veštački sneg ( ima raznih pa odaberite svoj omiljeni)
* perlice od stiropora i konac


* Predlažem da zalepite jelkicu i figuricu životinje za poklopac tegle, ali ako ne želite da je upropastite kako biste je kasnije koristili, nije neophodno.
* Kada sve postavite kako želite, napravite snežni pokrivač od veštačkog snega a zatim pospite još malo preko jelkice i životinjice kako bi se stekao utisak da sneg upravo pada.
* Za završni detalj sam koristila kuglice stiropora koje sam skinula sa svog ukrasa za jelku. Takvih ukrasa sada ima baš svuda tako da ćete ih lako naći, a ako vam je to previše cimanja, možete koristiti i prave perlice. Ako nižete prave perle, moraćete da napravite čvorić sa svake strane perlice kako se ne bi pomerala. Sa stiroporom nema takvih problema jer je previše lagan. Kada završite nizanje svojih vejavih pahulja, zalepite konac na 'plafon' kugle. Ja sam koristila običan selotejp jer se apsolutno ne vidi i najbolje drži.


NATPISI NA DRVETU


Prošle godine smo pravili praznični natpis na beloj daščići "padaju, padaju s neba bele zvezde", pa sam poželela da ove godine podelim tu mustru sa vama, ali sam se ovog puta odlučila za panjeve, i nove natpise, naravno. :)


Ako se ne možete domoći panjeva, ne očajavajte, potrebna vam je:

* bilo kakva drvena površina koja vam se dopada za kačenje na zid ili ukrašavanje police
* bela boja za drvo i četka
* papir za pečenje
* digitalni štampač


* Drvenu površinu koju ste izabrali ovlaž ofarbajte u belo, tako da se nazire drvo ispod boje. Mislim da mu to daje poseban šmek. :) Dovoljan je jedan sloj farbe jer drvo upija (ako nije lakirano, naravno)
* Preuzmite fajl sa dizajnom koji vam se sviđa (linkovi su ispod)
* Isecite papir za pečenje po dimenzijama A4 formata i postavite ga u štampač
* Odštampajte dizajn koji ste odabrali, pa ga, pazeći da ne dodirnete mastilo rukama, preslikajte na svoju drvenu površinu. Vodite računa da vam se papir ne pomera kako vam slika ne bi bila mutna, pa ga nežno pritiskajte kako biste lepo rasporedili mastilo ne bi li se neko slovo izgubilo. Ponavljam, u nesavršenstvu je šmek, tako da se ne sekirajte da li ste to dovoljno dobro uradili. :)

To je cela mustra, drugari! :) Klikom na natpis sa daščice idete na link za download.

ZIMA, ZIMA, E PA ŠTA JE
SREĆNI PRAZNICI


Preslikači su u crnoj boji, jer se ona najlepše otiskuje na belom drvetu. Srculenca sam naknadno popunila da budu roze. Probala sam i preslikač u boji ali se jako loše videlo, pa sam odustala od te ideje. :)


PRAZNIK U ČOKOLADI


Ove godine sam poželela da sama glaziram jabuke, što se ispostavilo kao nemoguća misija sve dok nisam naišla na čokoladu za topljenje u boji. Šećerna glazura mi nikako nije uspevala, pa sam zato prešla na belu čokoladu. S obzirom na to da se boje za kolače ne rastvaraju u čokoladi, morala sam da dodam maslac i slatku pavlaku, pa je to doprinelo slivanju čokolade niz jabuke, da ne pominjem to što mi je prvi izbor bio granny smith, a njihova kora je dosta glatka i masna pa se glazura samo slije sa nje. Zato su banane upale u kombinaciju, njam! :D


Na čokoladu u boji sam naišla sasvim slučajno, svrativši u prodavnicu koja prodaje boje i ukrase za poslastičare. Umalo nisam vrisnula od radosti! :) A pored njih gomila jestivih pahuljica raznih veličina. Kakav džek pot! Rešim da igram na sigurno pa se ovoga puta odlučim za zlatni delišes. Nisam mogla da verujem da sam napokon uspela! Sada se, naravno, volimo ludo. :)


Topla čokolada je neizostavan deo prazničnog ušuškavanja, ali fale nam ti marshmallowčići! Kod nas nisam videla da se prodaju, pa sam zato našla savršenu šarenu zamenu - penaste bombone koje možete naći u bilo kom većem (a možda i manjem) supermarketu. U pakovanju dolaze sve moguće kombinacije boja, pa će vam se slagati uz bilo koju boju šoljica. Da ne pominjem koliko neodoljivo izgledaju na toploj čokoladi, mmm!


Pošto obožavam zabavno serviranje napitaka, kupila sam preslatke teglice za koje sam imala specijalan plan, ali sam usled gomile posla i priprema za put (na koji krećemo za sat vremena) morala da odložim to za sledeću priliku. Ipak, rešila da ih udostojim prazničnih etiketica i medenjaka. :)


Ako vam se dopadaju praznične etiketice, možete ih downloadovati klikom ovde. Izuzev na teglicama, možete ih koristiti i prilikom pakovanja poklončića. :)


Naravno da nisam zaboravila mališane, i sve nas koji smo deca u duši. Tu su Sneško, Rudolf i Deda Mraz, spremni da dele sa nama prazniče kolače. :)


Klikom ovde idete na download link sa nalepnicama za čaše na kojima su lica naših dragih junaka, a klikom ovde idete na link za download njihovih rogova i kapica. Oni se štampaju posebno, na tvrđem papiru jer su namenjeni za slamčice. :)


Hohoho! Kakva luda praznična zabava. :D Uživala sam u pripremanju ovog posta, i iskreno se nadam da ću stići bar još jedan da pripremim tokom ovih praznika. Makar jedan praznični putopisčić. :)

Budite mi veseli, drugari, i uživajte u ovom najlepšem dobu godine. Prazničite uvek i svuda, i pevajte glasno božićne pesme!

Pucajući od uzbuđenja, šaljem vam obilje prazničnog duha! :)

Padaju, padaju s neba bele zvezde, sanke Deda Mraza preko brda jezde... ♪ ♫ :D